Stabilna struktura nanorurki z boru, Tsinghua University

Rozpuszczalnik dla nanorurek

15 lipca 2010, 17:10

Uczeni z Rice University znaleźli rozpuszczalnik dla wszystkich typów węglowych nanorurek. To przełomowy krok w kierunku stworzenia kwantowego przewodu elektrycznego o bardzo dobrych właściwościach.



Ocieplenie klimatu psuje smak herbaty

31 grudnia 2010, 16:49

Plantatorzy herbaty ze stanu Asam w północno-wschodnich Indiach twierdzą, że zmiana klimatu wpłynęła na ich uprawy. Nie chodzi przy tym wyłącznie o zmniejszenie plonów, ale o zniekształcenie smaku naparu.


Śnią w stanie minimalnej świadomości

17 sierpnia 2011, 09:07

Pacjenci znajdujący się w stanie minimalnej świadomości mają marzenia senne.


Full HD na smartfonie

29 maja 2012, 11:49

LG Display jest twórcą 5-calowego wyświetlacza Full HD dla smartfonów. To największa rozdzielczość jaką osiągnięto na telefonach komórkowych


Biopaliwa zagrażają źródłom wody pitnej

29 stycznia 2013, 12:05

Profesor Jerald Schnoor z University of Iowa zauważa, że produkcja biopaliw z kukurydzy zagraża zasobom wody pitnej. Niedawno informowaliśmy o innych zgubnych następstwach rozpowszechniającej się produkcji biopaliw.


Dell już prywatny

31 października 2013, 08:37

Dell zakończył proces wycofywania się z giełdy. Firma została wykupiona przez jej założyciela, Michaela Della, i fundusz inwestycyjny Silver Lake Partners


Fotoniczny jednoatomowy ruter

14 lipca 2014, 16:38

W izraelskim Instytucie Weizmanna zaprezentowano pierwszy fotoniczny ruter. To kwantowe urządzenie składające się z pojedynczego atomu, dzięki któremu za pomocą fotonu można kierować ruchem innego fotonu.


Opatentowano szczep glonu, który po smażeniu smakuje jak bekon

21 lipca 2015, 12:10

Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Oregonu (OSU) opatentowali nowy szczep glonów, który bardzo szybko rośnie, zawiera sporo białka, a po usmażeniu smakuje jak bekon.


Plazmą w pieprz i paprykę

11 marca 2016, 18:55

Źle oczyszczone przyprawy, np. słodka papryka czy pieprz, mogą zawierać duże ilości drobnoustrojów, w tym chorobotwórczych jak np. bakterie Salmonella. Wtedy nie tylko zagrażają zdrowiu, ale też psują sery czy wędliny, do których je dodano. Naukowcy opracowali nową metodę oczyszczania przypraw za pomocą plazmy.


Inżynierowie z Politechniki Warszawskiej wspierają polski przemysł obronny

21 listopada 2016, 11:48

Naukowcy z Zakładu Mechaniki i Technik Uzbrojenia, który działa na Wydziale Inżynierii Produkcji, pracują nad nowymi typami amunicji. Ich osiągnięcia cenione są w Polsce i wyróżniają się na tle zagranicznej konkurencji.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy